Speel veilig

Het belang van veilig spelen
Het is een gegeven dat mensen deelnemen aan kansspelen. Spelers moeten daarom de mogelijkheid hebben om op een veilige en verantwoorde manier deel te nemen aan online kansspelen. Dit voorkomt dat zij in problemen komen. Veilig spelen begint bij het maken van de juiste keuzes: spelen bij legale aanbieders die zorgen voor een veilige speelomgeving en jezelf duidelijke grenzen stellen. Door bewust met kansspelen om te gaan, bescherm je jezelf en voorkom je vervelende gevolgen.

Tips voor veilig spelen
1. Speel bij een legale aanbieder
Kies altijd voor een aanbieder met een officiële vergunning. Dit zorgt ervoor dat je speelt in een gecontroleerde, veilige omgeving waar jouw belangen worden beschermd. Op de website van de Kansspelautoriteit vind je welke aanbieders een vergunning hebben.

2. Bepaal vooraf je budget
Stel voor jezelf een maximaal bedrag vast dat je wilt uitgeven en houd je hieraan. Dit voorkomt dat je meer geld uitgeeft dan je kunt missen.

3. Probeer je verlies niet terug te winnen
Verlies hoort erbij, en het kan verleidelijk zijn om door te blijven spelen om verloren geld terug te winnen. Dit leidt echter vaak tot nog grotere verliezen.

4. Betaal regelmatig uit
Wanneer je wint, betaal dan regelmatig een deel van je saldo uit. Zo houd je beter controle over je speelwinst en voorkom je dat je alles weer inzet.

5. Stel limieten in voor speeltijd en inleg
Stel limieten in voor hoeveel tijd je aan kansspelen besteedt en hoeveel geld je maximaal wilt inzetten per speelsessie. Dit helpt je om het overzicht te bewaren en voorkomt dat je langer speelt dan je van plan was.

6. Houd pauzes tijdens het spelen
Zorg ervoor dat je regelmatig een pauze neemt. Dit helpt je om helder te blijven denken en voorkomt dat je te impulsief gaat spelen.

7. Speel met een timer
Stel een timer in voordat je begint met spelen. Dit helpt je om niet langer door te gaan dan je van plan was en zorgt ervoor dat je controle houdt over je speeltijd.

8. Speel niet onder invloed
Vermijd het spelen van kansspelen als je onder invloed bent van alcohol of drugs. Onder invloed spelen kan je beoordelingsvermogen beïnvloeden, wat kan leiden tot onverstandige keuzes.

Signalen dat je speelgedrag uit de hand is gelopen
Het is belangrijk om te weten wanneer je speelgedrag problematisch is geworden. Maar een gokverslaving ontwikkelt zich geleidelijk. Je bent dus niet zomaar na één keer gokken verslaafd. Vaak ben je je er niet van bewust dat het gokken een gevaarlijk patroon begint aan te nemen.

Risicovol gokgedrag begint met controleverlies. Ook kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Herken je jezelf in onderstaande punten? Wees dan alert.

  • Je verliest de controle over je speelgedrag.
  • Je speelt steeds langer en vaker.
  • Je legt jezelf grenzen op, maar houdt je er niet aan.
  • Je legt je grenzen steeds een stukje verder.
  • Je zet steeds meer geld in.
  • Je speelt tóch nog even door.
  • Je leent geld om te kunnen spelen want je wilt het verloren geld terugwinnen.
  • Je denkt het geleende geld wel terug te betalen als je een keer goed wint.

 

Zo raak je steeds meer in de ban van het gokken. Je besteedt steeds minder tijd aan werk, studie of vrienden. Je beseft de waarde van geld niet meer goed. Je speelt met credits of fiches, maar beseft niet echt meer dat je met geld speelt en wat de waarde daarvan is.

Gok je vaak? Dan stelt het lichaam zich in op het verwerken van de stof endorfine. Als er niet gegokt wordt maakt het lichaam deze stof minder aan. Het gemis van endorfine maakt dat je je onprettig voelt en weer zin krijgt om te gokken. Ontwenningsverschijnselen kunnen ook ontstaan door prikkels die doen denken aan gokken zoals bepaalde geluiden, gerinkel van geld, flikkerende lichtjes, of een bepaalde situatie, plek, een gevoel of geur.

  • Je kunt de drang om te gokken niet meer weerstaan. Je móet gokken.
  • Je voelt je onrustig en slecht als je niet toegeeft aan de behoefte om te gokken.
  • Je voelt je onrustig en slecht als je stopt met spelen.
  • Je kunt last krijgen van spanning, prikkelbaarheid, slecht slapen of somberheid.

 

Zorgen over je speelgedrag?
Heb je het gevoel dat je speelgedrag uit de hand loopt? Weet dan dat er hulp beschikbaar is. Bij Loket Kansspel kun je terecht voor gratis en anonieme ondersteuning. Loket Kansspel biedt hulp en advies voor iedereen die problemen ervaart door kansspelen, zowel voor jezelf als voor naasten.

Ook kun je een gokstop nemen door je in te schrijven bij Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen). Cruks zorgt ervoor dat je tijdelijk niet kunt deelnemen aan kansspelen bij zowel online als fysieke aanbieders in Nederland. Dit kan een goede stap zijn om je speelgedrag onder controle te krijgen.

Neem contact op met Loket Kansspel of schrijf je in bij Cruks als je merkt dat kansspelen niet meer alleen maar leuk zijn.